Zonnepanelen: duurzaam elektriciteit opwekken

Zonnepanelen zijn panelen die zonlicht opvangen en omzetten in elektriciteit. Zonnepanelen kunnen dit omdat zonlicht elektrische spanning opwekt tussen de twee laagjes silicium die op een paneel zitten. Dat heet een fotovoltaïsche reactie (in Engels photo voltaic, vandaar PV-systeem). Om deze spanning om te zetten naar bruikbare wisselstroom voor het elektrictiteitsnet, zijn behalve zonnepanelen ook een omvormer en elektriciteitskabels nodig.
Net als bij alle elektrische apparaten staat ook het vermogen van zonnepanelen uitgedrukt in watt. De productie van elektriciteit is niet gelijkmatig doordat de hoeveelheid zonlicht steeds verandert. Daarom staat bij zonnepanelen het maximale vermogen aangegeven in watt-piek (wp). Bij het berekenen van de werkelijke opbrengst, gebruiken installateurs tabellen om de waarden voor Nederlandse omstandigheden te combineren met de hellingshoek en windrichting van het paneel.

Plaatsing zonnepanelen

De plaatsing van de zonnepanelen is bepalend voor de opbrengst. Zonnepanelen geplaatst onder een hoek van 36 graden op het zuiden hebben een opbrengst van 87%. Wanneer dezelfde zonnepanelen geplaatst worden op het oosten onder een hoek van 45 graden is de opbrengst nog altijd 67%! De opbrengst wordt natuurlijk minder wanneer er schaduw is, dus geen schaduw van bomen of gebouwen. Let dus op bij het plaatsen van jonge boompjes. Deze worden groot en kunnen dus schaduw geven.
Voor het opwekken van stroom hebben zonnepanelen niet per se direct zonlicht nodig. Ook op een bewolkte dag levert een zonnecel elektriciteit.

Soorten zonnecellen

Een zonnecel is een elektrische cel die lichtenergie omzet in bruikbare elektrische energie. Er zijn twee soorten zonnecellen:

Monokristallijn

  • is zwart van kleur
  • is achthoekig van vorm
  • presteert beter bij direct zonlicht
  • levert een hoger rendement dan polykristallijne cellen
  • is duurder dan polykristallijne cellen

Polykristallijn

  • is blauw van kleur
  • is vierkant van vorm
  • kenmerkt zich in een schervenpatroon
  • presteert iets beter bij diffuus zonlicht

Onderhoud zonnepanelen

Zonnepanelen vragen weinig onderhoud: maak de panelen elk jaar schoon, om vogelpoep, algenaanslag en stof te verwijderen. En let op de omvormer: houdt deze schoon, want de omvormer is gevoelig voor warmte en stofvorming.

Wist u dat u ook de BTW op zonnepanelen terug kunt vragen aan de belastingdienst?