Zonneboilers

Bijna de helft van uw energie(kosten) voor warm water kunt u besparen als u kiest voor een zonneboiler. Een zonneboiler is duurzaam: zonlicht raakt namelijk nooit op, en bij gebruik van zonne-energie komt nauwelijks CO2 vrij.
Een zonneboiler maakt gebruik van zonne-energie om uw tapwater op te warmen. Zo hoeft de gasketel minder tot misschien wel geen aardgas te verbranden om het tapwater tot de gewenste temperatuur te verwarmen. Met een zonneboiler kunt u daarom het milieu en uw portemonnee ontlasten.

Welke zonneboilers zijn er?

Er zijn diverse soorten zonneboilers te koop. Het soort zonneboiler hangt een beetje van uw situatie af. Verschillen zijn niet zo heel groot. Voor de consumentenmarkt zijn er 4 type zonneboilers:

  • Standaard zonneboilers
  • Compacte zonneboilers
  • CV zonneboilers
  • Zonneboiler combi

Standaard zonneboiler

De standaard zonneboiler bestaat uit een zonnecollector en een voorraadvat. De zonnecollector wordt op het dak gemonteerd en vangt zonlicht op. In huis staat een voorraadvat waarin het water wordt opgeslagen en op temperatuur wordt gehouden. Het opgevangen zonlicht verwarmt de vloeistof die in buisjes direct onder het oppervlak van de collector lopen. Deze vloeistof wordt rondgepompt in een buizensysteem dat door het watervoorraadvat loopt. Dit buizensysteem geeft warmte af waardoor het watet er het voorradvat wordt verwarmt. De collector is ongeveer 3 m² groot, in het voorraadvat van de standaard zonneboiler past meestal 100 liter water. De cv-ketel wordt gebruikt als naverwarmer als er onvoldoende zonlicht is om het water te verwarmen.

Compacte zonneboiler

In een compacte zonneboiler zijn de zonnecollector en het voorraadvat geïntegreerd. Hierdoor is de zonnecollector beter geïsoleerd en neemt ook minder ruimte in. De watervoorraad zit in de collector en dat betekent dat die een stuk zwaarder is en ook wat hoger. Voor een normaal dak is dat geen enkel probleem. Een compacte zonneboiler kan meestal tussen de 75 en 140 liter water opslaan. Dit type boiler is daarmee prima geschikt voor niet al te grote huishouden.

Cv-zonneboiler

Door het voorraadvat van de cv-zonneboiler loopt een leiding van de cv-ketel. Het water blijft hierdoor op een temperatuur van minimaal 60° Celsius. Het grootste voordeel van de cv-zonneboiler is daardoor ook dat er altijd veel warm water beschikbaar is. Ideaal Voor grote gezinnen is de cv-zonneboiler een goede oplossing, warm water gebruiken om af te wassen terwijl er iemand staat te douchen is geen enkel probleem.

Zonneboiler combi

Zonneboiler combi is verwarming en warm water in één. Het is een hybride tussen een zonneboiler en een cv-ketel. Naast warm tapwater, wordt ook de woning verwarmt. In het apparaat zitten meerdere warmtewisselaars die zorgen voor warmteoverdracht. Één voor zonnewarmte, één voor verwarming van het cv-water en één voor verwarming van het tapwater. De zonneboilercombi werkt op elk cv-systeem. Voor een hoog rendement wordt aangeraden de zonneboilercombi te gebruiken in combinatie met wand- en vloerverwarming.