Vloeren

Nadat de eerste lagen van het metselwerk op de fundering zijn aangebracht kan de begane grondvloer worden aangebracht. Deze kan in het werk gestort worden maar kan ook een zogenaamde systeemvloer zijn. De meest voorkomende systeemvloeren zijn:

  • combinatievloer: deze vloer bestaat uit polystyreen ( EPS ) vulelementen, ook wel broodjes genoemd. Tussen deze elementen plaatst men betonnen gewapende liggers. Op de vulelementen met liggers wordt een bewapening aangebracht waarop een laag beton ( druklaag ) van ± 50 mm wordt gestort. In deze laag kunnen diverse leidingen worden verwerkt. Denk hierbij aan leidingen voor de vloerverwarming of loze leidingen voor kabel en elektradraadwerk voor toekomstige uitbreidingen. Boven de druklaag komt nog de afwerklaag van ± 50 mm. De combinatievloer wordt alleen gebruikt voor de begane grond.
  • ribbencassettevloer: de ribbencassettevloer bestaat uit ribben gewapend beton opgevuld met polystyreenschuim. De dikte is ± 300 mm, de breedte is 1200 mm. Nadat deze vloerelementen zijn aangebracht worden aan de bovenkant de naden gevuld en wordt er een afwerklaag aangebracht. Ook in deze laag kunnen eventueel leidingen worden verwerkt. De ribbencassettevloer wordt alleen gebruikt voor de begane grond.
  • kanaalplaatvloeren: deze vloeren bestaan uit gewapende betonnen platen met openingen in de lengte (kanalen) zodat ze licht in gewicht zijn. Deze vloerplaten zijn, afhankelijk van de belasting, in verschillende diktes leverbaar. De breedte is 1200mm. Als de platen zijn geplaatst worden aan de bovenkant de naden gevuld. Bij zware belasting wordt een drukvloer aangebracht. De onderkant van de platen is glad en kan direct afgewerkt worden met bijvoorbeeld spuitkalk. Kanaalplaten worden vooral toegepast als verdiepingsvloeren.

Tip!
In uw vloer kunt u diverse voorzieningen kwijt. Houdt hierbij rekening met eventuele toekomstige wensen. Verstandig is altijd, mocht u geen kruipruimte hebben, hier een aantal loze leidingen in te leggen. Wel zo makkelijk als u de geluidsboxen, telefoon, stereoinstalatie of de TV een keer wilt verplaatsen.