Sleutelklaar of casco

Sleutelklaar of casco zijn twee belangrijke begrippen in de woningbouw. De begrippen sleutelklare en casco woning worden gebruikt om de opleveringsstaat aan te duiden. Onderstaand treft u een korte uitleg betreffende sleutelklaar en casco.

Wat is een sleutelklare woning?

Het huis wordt ‘sleutelklaar’ opgeleverd wil zeggen dat er in principe niets meer hoeft te gebeuren. In principe kunt u stellen dat uw woning geheel door de aannemer wordt afgewerkt, inclusief alle installaties, stucwerk, tegelwerk, sanitair en schilderwerk. In de meeste gevallen wordt er voor tegelwerk, sanitair en de keuken een stelpost opgenomen. De uiteindelijke kosten daarvan zijn natuurlijk afhankelijk van uw persoonlijke keuze.

Wat betekent cascobouw?

Een cascowoning is een woning die wind- en waterdicht wordt opgeleverd, waar in principe alles nog naar eigen smaak kan worden ingedeeld en uitgekozen. Denkende hierbij aan de indeling van de ruimten en de invulling wat betreft keuken en badkamer, aftimmerwerk, schilderwerk, installatiewerk, wand-en vloerafwerking e.d.

  • Het grote voordeel van een cascowoning is de kostprijs. De kostprijs van een woning wordt voornamelijk bepaald door het uurloon en niet door de materialen. De arbeidsintensieve uren zitten voornamelijk in de afwerking van het huis. Als u dit voor uw eigen rekening neemt kunt u een aardig bedrag besparen op de bouwsom.
  • Houd bij cascobouw er rekening mee dat de afwerking veel tijd kost en specialistische kennis vergt als u het zelf wilt doen. Als u het uitbesteedt, krijgt u te maken met veel verschillende toeleveranciers en veel onoverzichtelijk papierwerk. Duidelijke planning en afspraken zijn hierbij van wezenlijk belang.

Kortom: Pas op voor verkeerde zuinigheid, want u bent zelf verantwoordelijk voor de in eigen beheer uitgevoerde werkzaamheden