De gevel geeft uw huis kleur en textuur

Gevels bepalen de uitstraling van uw toekomstige droomhuis. Mooie kleuren en materialen geven uw eigen huis cachet. In ons land is de metselsteen al eeuwenlang het meest toegepaste materiaal voor de gevel. Leverbaar in bakstenen (gebakken klei) en betonstenen. Maar uw gevel is ook af te werken met andere materialen, denk hierbij bijvoorbeeld aan stucwerk, hout of kunststof.

Gevelbakstenen

Men kent drie hoofdtypen:

  • De vormbaksteen is een bezande, vrij strakke steen met een regelmatig oppervlak, waarvan één van de platte zijden is afgestreken.
  • De handvormsteen is hieraan verwant, maar heeft een minder strakke vorm met een min of meer generfd of grillig oppervlak.
  • De strengperssteen een strakke, soms geperforeerde steen, met afgesneden platte zijden en oppervlakten die variëren van glad tot bezand, generfd of zeer ruw.

Enkele producenten

  • Daas Baksteen
  • Wienerberger / Terca

Om welke steensoort het ook gaat, de verwerkingstechniek kan zowel uit metselen als uit lijmen bestaan. Bij het vermetselen is het wel belangrijk om vers metselwerk te beschermen tegen vocht, omdat de gevelbaksteen vrij gevoelig is voor uitbloeiing en uitloging.

Betonstenen

betonstenen kent men in diverse formaten en vele kleuren. Betonstenen zijn bijzonder druk- en maatvast, maar ze zijn wel onderhevig aan temperatuurschommelingen waardoor er op regelmatige basis dilataties aangebracht moeten worden in het metselwerk. Bovendien kan betonsteen vrij veel vocht opnemen, waardoor de gevel langer een natte aanblik geeft.

  • Enkele producenten: MBI

De voeg

Niet alleen de steenkeuze is bepalend voor de uitstraling van de gevel,ook de kleur van de voeg speelt hierin een belangrijke rol. 1/6 deel van de gevel bestaat namelijk uit de voeg. Een verkeerde voegkleur kan de uitstraling van uw gevel doen afnemen. Voegkleuren zijn er in tientallen varianten, van wit tot donkergrijs, van geel tot rood. Bovendien zijn er ook nog verscheidene voegtypen: platvoeg glad, platvoeg geborsteld, holle voeg, geknipte voeg, schaduwvoeg, verdiepte voeg. Neem de kleur maar ook het voegtype mee in uw keuze.

Bepleisteren

Tegenwoordig ziet men bij de moderne woningbouw ook regelmatig prachtig bepleiserde gevels. Met sierbepleistering kunt u bepaalde accenten van uw woning accentueren. Dit kan bijvoorbeeld door kleuraccenten aan te brengen. Pleister is in tientallen kleuren verkrijgbaar, van natuurlijke kleuren tot felle kleuren. Bepleistering is goed te combineren met baksteen- of houten gevels.
Bij bepleistering wordt er een laag ‘pleister’ op de buitenmuur van uw woning aangebracht. Deze pleisterlaag heeft van oorsprong een basis van zand, kalk en water en werd door de oude Egyptenaren al als bouwmaterialen gebruikt. Tegenwoordig bevat pleister vaak ook kunstvezels of siliconen. Het voordeel van pleister op basis van siliconen is dat het materiaal met een hogedrukspuit goed schoon te houden is.
Het aanbrengen van gevelbepleistering vraagt vakmanschap: de keuze van een goede aannemer is dan ook van groot belang.

Hout- en plaatmaterial

Hout is een van de meest traditionele manieren om uw gevel te bekleden. Er is een scala aan soorten, kleuren en structuren waar u uit kunt kiezen. Veelgebruikte houtsoorten voor gevelbekleding zijn Europees vuren en Western Red Cedar, maar ook andere naaldhoutsoorten en tropisch hardhoutsoorten zijn goed bruikbaar om uw gevel te bekleden.
Hout als gevelbekleding wordt aangebracht op een houten draagstructuur, waartussen isolatie geplaatst wordt. Om schimmel- en rottingsproblemen te voorkomen moet voor een goede ventilatie (luchtspouw) van de achterkant van het hout gezorgd worden.
De gebruikte houtsoorten voor gevelbekleding weerstaan weer en wind als ze goed geplaatst zijn en goed geventileerd worden. Onder invloed van het klimaat zal het hout gaan verweren en dus van kleur veranderen, het zogenaamde vergrijzen. Mocht u dit niet mooi vinden dan is dit te voorkomen door de houtdelen te voorzien van verf, vernis of beits. Maar dit betekent wel regelmatig onderhoud.
Goede, geschikte houtsoorten voor buitenafwerking zijn niet goedkoop. Maar hout is zeer goed te combineren met andere materialen als natuursteen, baksteen, sierpleister. Ideaal dus om accenten aan te brengen in de architectuur van de woning.
Wanneer u milieuvriendelijk hout wilt gebruiken, let dan op het FSC keurmerk of Keurhout-logo.

Kunststof gevelbekleding

Kunststof is een relatief nieuwe vorm van gevelbekleding en is erg inventief. Sommige soorten zijn zo sterk dat ze vandalisme kunnen doorstaan terwijl andere soorten geschikt zijn om de luchtvochtigheid van uw huis te reguleren.
Bij kunststof wordt al snel gedacht aan hippe, felle kleuren. Natuurlijk zijn die te vinden, het tegenovergestelde is echter ook waar. Kunststof panelen die het uiterlijk hebben van hout zijn goede vervangers van de authentieke houten planken, ze ogen hetzelfde maar zijn veel gemakkelijker in onderhoud.