Plat of hellend dak

In Nederland kennen we twee type daken, namelijk het platte dak en het hellende dak. Het hellende dak wordt binnen de architectuur ook wel de vijfde gevel genoemd. Het hellende dak kennen we in een aantal vormen. De meest voorkomende materialen die voor het hellende dak worden toegepast zijn dakpannen en riet.

Dakpannen

De twee belangrijkste soorten dakpannen zijn de keramische dakpan en de betonpan. Beide soorten zijn verkrijgbaar in allerlei vormen, kleuren, afwerkingen en formaten. Voor flauwhellende daken (hellingsgraad beneden de 20°) dient men met de fabrikant te overleggen of deze zonder extra voorzieningen op uw dak kunnen worden gelegd.

Keramische dakpannen

Keramische pannen: keramische pannen zijn vervaardigd uit gebakken klei. Ze hebben hun degelijkheid door de eeuwen heen al lang bewezen. Keramische dakpannen zijn leverbaar in een groot aantal verschillende vormen, in vele kleuren en in een viertal afwerkingen nl. natuurrood, blauw gesmoord, geëngobeerd en verglaasd. De keramische dakpan is in diverse groottes leverbaar van 9 stuks per vierkante meter tot wel 66 stuks per vierkante meter. Hoe kleiner de pan, des te duurder. Niet alleen in aanschaf maar ook in de verwerking. De meest gekende pannen zijn de Oude Holle pan (OH), de Opnieuw Verbeterde Holle (OVH), de Verbeterde Holle (VHV) en de Tuile du Nord. Voor grote villa’s en landhuizen wordt ook vaak de keramische leipan oftewel de tegelpan toegepast. Let bij de keuze van de dak pan ook op de vormgeving van de hulpstukken; er zijn namelijk diverse nok- en hoekkepervorsten leverbaar die uw dak een heel ander aanzicht kunnen geven.

Betonpannen

Betonpannen worden gemaakt uit fijn beton, en gedroogd. Het vormen en kleurenaanbod is minder uitgebreid dan bij de keramische dakpannen. Ook de levensduur is korter, maar hier staat wel weer tegenover dat ze in aanschaf prijsgunstiger zijn.
Enkele producenten van dakpannen zijn:

  • Monier
  • Nelskamp
  • Wienerberger / Koramic

Riet

Riet als dakbedekking is al eeuwen oud. Maar als gevolg van het beschikbaar komen van nieuwe technieken en materialen is het rietdak nog steeds in ontwikkeling. Niet ieder dak is geschikt om met riet te worden gedekt. Het belangrijkste criterium is dat het voldoende steil moet zijn. De dakhelling moet minimaal 30 graden zijn. Is het flauwe dan 30 graden dan loopt het regenwater loopt niet goed af, waardoor het water in het pak riet zakt. Het gevolg hiervan is dat de stengels beginnen te rotten. Hoe steiler een dak is, hoe langer het rieten dak meegaat.

Er zijn in de loop der jaren twee soorten kapconstructies ontstaan. De eerste kapconstructie is de traditionele kap, de zogenaamde open constructie. Deze bestaat uit een raamwerk van latten en balken. Het riet wordt hierbij bevestigd op de latten d.m.v. van een draad die om de rietlat wordt geslagen. Hierbij is het riet van binnenuit te zien. De tweede kapconstructie is het schroefdak. Hier worden de balken bedekt met houten platen of dakelementen, ookwel gesloten constructie genoemd. Hierbij is het riet niet te zien vanuit binnenuit. Het riet wordt namelijk direct op deze platen geschroefd.
Onderhoud rieten dak: de levensduur van een rieten dak is aanzienlijk te verlengen door regelmatig onderhoud te plegen. Vroeger gebeurde dat eigenlijk nooit. Ook nu is nog lang niet iedere bezitter van een rieten dak op de hoogte van de voordelen van onderhoud. Onderhoud is in de eerste plaats periodiek schoonmaken van het rietendak. Op een rieten dak verschijnen namelijk na verloop van tijd algen en mossen. Deze sluiten het onderliggende riet min of meer af. Dit heeft tot gevolg dat de kap langer vochtig blijft na een regenbui. Het klinkt wat vreemd, maar riet kan heel slecht tegen vocht. Door nu het rieten dak oppervlakkig schoon te krabben, kammen noemen rietdekkers dit, wordt het dak weer open, zodat het minder lang nat blijft. Voor het beste resultaat zal deze behandeling gemiddeld elke vijf jaar uitgevoerd moeten worden.
Verzekeren: de premie voor een rieten dak met schroefdak is bij enkele verzekeringsmaatschappijen gelijk of bijna gelijk aan die van een pannendak. Een traditionele rieten kap verzekeren is wél duurder. De meeste verzekeraars eisen bovendien dat de kap wordt behandeld met brandvertragende middelen.
Op zoek naar rieterdekkersbedrijven? Kijk op rietdekkersbedrijven.