Cataloguswoning, prefab woningbouw

Bij een cataloguswoning is de catalogusbouwer in principe een aannemer die een of meer typen standaardwoningen aanbied. U kiest een woningtype uit zijn catalogus, de zg. cataloguswoning en de desbetreffende aannemer neemt verder het bouwproces voor zijn rekening, inclusief het regelen van de benodigde vergunningen. In de regel is de cataloguswoning niet puur standaard, maar zijn er nog tal van aanpassingen op het basisstramien mogelijk, zoals een dakkapel, een serre of een iets andere kamerindeling. Ook is er bij een cataloguswoning in de meeste gevallen een beperkte materiaalkeuze mogelijk, al dan niet tegen meerprijs. Op deze manier worden veel onzekerheden, denk aan budgetoverschrijdingen, en verantwoordelijkheden, bij eigen aansturing, bij voorbaat geƫlimineerd. In de catalogus kunt u vaak een keuze maken uit diverse type cataloguswoningen.

Type cataloguswoningen

  • Notariswoning
  • Parochiewoning
  • Jaren 30 woning
  • Landhuis
  • Eigentijds wonen

De architectonische vrijheid is bij prefabbouw, de catalogusbouw, in de meeste gevallen minder dan bij traditionele bouw. Echter werken de laatste jaren de catalogusbouwers steeds meer met eigen architecten waardoor er steeds meer vrijheid in ontwerp komt.

Bouwmethoden

De bouwmethode die catalogusbouwers hanteren is in principe altijd de prefab bouwmethoden. Met prefab wordt bedoeld dat de onderdelen in de fabriek worden gefabriceerd om op de bouwlocatie aan elkaar te worden gemonteerd. Het grote voordeel van prefabbouw is dat de productietijd op de bouwplaats aanzienlijk wordt verkort, je bent minder afhankelijk van weersinvloeden en je hebt geen of relatief weinig bouwafval. En door de snelle productie tijd op de bouwplaats krijgt neerslag nauwelijks kans om de woning binnen te dringen wat resulteert in een oplevering van een vrij droge woning. Dit komt het woonklimaat allen maar ten goede.

Men onderscheidt de navolgende prefabmethode:

  • Houtskeletbouw (HSB); een prefab bouwmethode waarbij de basis van de woning een houten skelet heeft. De afwerking binnen bestaat meestal uit gipskartonplaten. Buiten is deze van hout en/of metselwerk.
  • Logbouw (stapelhoutbouw); een prefab bouwmethode waarbij de woning is opgetrokken uit houten balken die op elkaar worden gestapeld. Loggshoutbouw.nl biedt veel handige informatie voor mensen die een houten huis willen bouwen en heeft een prachtige catalogus.
  • Prefab elementenbouw; hierbij wordt de woning opgetrokken uit betonnen geprefabriceerde elementen. Tegenwoordig kent men ook geprefabriceerde elementen van keramische binnenmuurstenen. De gevelafwerking kan bijvoorbeeld in hout of metselwerk zijn.

Enkele catalogusbouwers: