Binnenmuren, de constructie van uw woonhuis

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Binnenmuren vervullen uiteenlopende functies. Enerzijds zijn het de binnenste gedeeltes van de buitenmuren, die mee de woning ondersteunen (constructieve functie) en die een belangrijke rol spelen in de isolatie. Anderzijds zijn er de echte binnenmuren die het huis in kamers verdelen en waarvan sommige dragend zijn (dus het gewicht van het huis mee ondersteunen) en andere niet. Dergelijke niet-dragende tussenwanden kunnen ook in gipskartonplaten opgetrokken worden. De meest gebruikte materialen die toegepast worden voor dragende- en niet dragende binnenmuren zijn:

  • Keramische binnenmuurstenen
  • Betonstenen
  • Kalkzandstenen
  • Cellenbeton
  • Gipsblokken

Keramische binnenmuurstenen

Keramische binnenmuurstenen worden gemaakt van klei, een natuurlijke oneindige grondstof, te bakken. Deze binnenmuurstenen zijn leverbaar in massieve en geperforeerde stenen alsook in schoon metselwerkstenen. De verwerking kan door vermetselen en door verlijmen. Een groot voordeel van een keramisch product is dat het een gebakken product is en daardoor vormstabiel, waardoor de keramische binnenmuursteen krimp- en scheurvrij is. Verder is de keramische binnenmuursteen licht van gewicht, goed vochtregulerend, brandwerend en warmte- en geluidsisolerend.

Betonblokken

Betonblokken worden gemaakt van zand, grind, cement en water. De betonspecie wordt in mallen gegoten en op een trilmachine verdicht. Vervolgens gaan ze in een verhardingskamer waar ze onder stoom versneld worden verhard. Ook de betonstenen zijn leverbaar in vuilwerk en als schoonmetselwerk.

Kalkzandsteen

Kalkzandsteen is een mengsel van kalk, zand en water, zonder toeslagstoffen. Kalkzandsteen is wit van kleur. Kalkzandsteen kan geleverd worden als blok, steen of element en voor vuil- en schoonwerk wanden. Dit materiaal is geschikt voor zowel dragende als niet-dragende binnenmuren en kan worden glijmd of gemetseld. Interessant zijn de zogenaamde vellingkantblokken. Deze hebben een afgeschuinde kant. Zo ontstaat er tussen twee blokken een V-voeg, zodat de muur niet gepleisterd of gevoegd hoeft te worden. Een esthetische muur die perfect akoestisch isoleert. Ideaal voor garages en andere bijgebouwen.

Cellenbeton

ook wel gasbeton genoemd, wordt gemaakt van in de natuur overvloedig aanwezige grondstoffen zoals zand, water en lucht. De blokken cellenbeton worden altijd gelijmd. Cellenbetonblokken isoleren uitstekend en bestaan in verschillenden diktes. Cellenbeton wordt gebruikt voor niet-dragende binnenwanden en lichte scheidingswanden. Deze blokken zijn licht van gewicht, vochtregulerend, warmte accumelerend, onbrandbaar en eenvoudig te verwerken.

Gipsblokken

Gipsblokken worden vervaardigd door een mengsel van rookgasgips of rogips en water in vormmallen te gieten. Wanneer het gips voldoende uitgehard is worden de blokken uit de mallen gehaald en vervolgens 24 uur in een hete luchttunnel gedroogd. Gipsblokken zijn leverbaar in een wanddikte van 7 en 10 cm voor niet-dragende en lichte scheidingswanden.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]