Actief huis (Active House)

Een Actief Huis staat voor een methode om een duurzaam gebouw te realiseren waarbij de bewoner centraal staat: een gebouw dat de levens van de bewoners gezonder en comfortabeler maakt, zonder het klimaat negatief te beïnvloeden.
Een belangrijk aspect binnen Active House is daglicht. Daglicht is namelijk erg belangrijk voor onze gezondheid. Veel licht betekent toepassen van glas. In de zomer kan er door het glas veel warmte binnenkomen, waardoor het gebouw oververhit kan raken. Er worden dan ook hoge eisen gesteld aan de maximale temperatuur. Het toepassen van buitenzonwering biedt de mogelijkheid om deze oververhitting te voorkomen.

Ventilatie

Omdat bij Active House gezondheid een centraal thema is, krijgt ventilatie veel aandacht. In een Active House zijn altijd ruim voldoende ventilatiemogelijkheden aanwezig. Dit om verse lucht toe te voeren, het CO2-gehalte omlaag te brengen, vieze luchtjes te verdrijven en vocht uit keuken- en badkamer af te voeren.

Dikke wanden

Een Actief Huis beschikt over extra dikke wanden met daarin luchtdichte en vochtvrije isolatie, drielaags glas en extra geïsoleerde buitendeuren (73 mm i.p.v. 54 mm dik). De wanden van een Actief Huis houden veel energie vast en zijn extra luchtdicht. Dit zorgt direct voor een lager energieverbruik. Door middel van warmtepompen, zonneboilers en zonnepanelen voorziet de woning namelijk in haar eigen energiebehoefte. De toepassing van aardwarmte, gekoppeld aan vloerverwarming of wandverwarming en vloerkoeling of wandkoeling, geeft u het hele jaar door veel wooncomfort.